Dit jaar doet Dansschool SMSENZO met groep een flash-mob. Zoals dat ook bij het Popup Festival past.
De dans die de dansschool gaat doen is de Rueda de Casino, salsa met een groep paren in een cirkel. Oorspronkelijk komt deze dans uit Cuba.

Dansdocente Maria Nataniel: ‘passie voor salsa’.

“Van kinds af had ik een grote voorliefde voor dans in het algemeen. Wij dansten overdag in een recreatiezaal onder het toezicht van onze ouders of een ouder familielid. Het was toen vooral disco, kaseko, merengue en Franse zouk.

Deze passie is blijkbaar gekomen door mijn moeder †. Die heeft toen ze jong was ook heel veel gedanst en wel meer in culturele groepen. Als de Koningin naar Suriname kwam o.a., trad haar groep op samen met vele andere groepen, die de hoogheden kwamen verwelkomen. Dat was fun en tegelijk een soort competitie.

Met Salsa ben ik begonnen rond mijn 16e jaar. Op feestjes leerde ik het van vrienden. Na 1980 danste ik in groepsverband in een theatergroep van de Universiteit van Suriname. Wij deden verschillende soorten dans: merengue, zouk en Mexicaans. Salsa dansen deden wij vooral als wij naar de disco gingen. Sommige discotheken boden zeer gevarieerde muziek aan, waaronder ook salsa.
Verder leerde ik ook heel veel van de feesten thuis, bij familie, vrienden en studiegenoten . Salsa vond ik toen al heel erg leuk, maar wij deden dat niet veel, omdat je er flink van gaat zweten en dat vonden de jongens niet leuk. Daardoor ging ik zelf ook veel meer alleen oefenen.
Ik wilde er meer van weten en ging vanaf 1995 lessen nemen. Ik heb bij verschillende gezelschappen en dansscholen les gevolgd. Maar ik heb veel geleerd op landelijke en internationale salsafeesten en congressen (Nederland, België, Engeland, Italië)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.