Kunstenaar maakt Boreaal Kunstwerk 

Op het Popup Festival verbeeld kunstinstallatie ‘Zinkhol’ van kunstenaar Arno Setz de wereld van Thiery Baudet. Een voorbijgaande witte wereld uitgebeeld door een keurig gedekte tafel die schuin overhelt en half wegzakt in de grond. Op de tafel blijven het bestek, de borden, de halflege glazen ondanks hun penibele situatie kaarsrecht overeind. Alsof ze niet doorhebben dat er een natuurlijk proces plaatsvind waarbij de zwaartekracht zijn werk zou moeten doen.

De kunstenaar wil ondanks de aanwezigheid van een zwart wit foto van Baudet met ‘Zinkhol’ geen politieke stelling innemen. Setz: “Ik wil een gevoel pakken. Het gaat mij niet om een waarheid. Ik zoek naar het universele menselijke gevoel ergens grip op te willen houden. Iets vast te willen houden terwijl het er niet meer is.

Ons brein ontkent het natuurlijk proces van verzakken en onophoudelijk verdwijnen.” 

Volgens Setz begint het verzakken van de wereld voor ieder mens al als je geboren wordt. “Jij groeit maar anderen sterven. En terwijl jij geboren bent zijn er alweer duizenden anderen baby’s geboren die nieuwer zijn dan jou en uiteindelijk jouw wereld weer herkleuren.” 

Het onmachtig verlangen om je wereld vast te willen houden ontroerd de kunstenaar. “Tegelijkertijd is het een enorme destructieve kracht. Als er in de wereld ineens van alles veranderd en het onzeker voelt word je defensief en angstig. Het gepolariseerde landschap vertelt voor mij dat verhaal.” Is het dan toch een politieke boodschap? Setz: “Een eigen mening of een uiting is vandaag direct een kleur. Een links, een rechts. Een mening is verdacht. Laat het los. We zijn niet zo belangrijk. Terwijl we dit gesprek hebben is ieders wereld alweer verzakt. Dat is eigenlijk best geruststellend.”

Foto: Marc van Gerwen

Zinkhol is tot en met zondag 26 mei te zien in Ede centrum midden in de Grotestraat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.