In 2015 werd het Popup Festival gehouden op en rond station Ede-Wageningen.

Aan het Kunstup festival werken allerlei verenigingen, kunstenaars, cultuur- en oudereninstellingen, koren, theatergroepen en enthousiastelingen mee. Een overzicht:

 

Performance ‘Thuis’

Martijn Mossing Holsteijn is kunstenaar en wonend en werkend op de Parkweg. Hij ziet het popupfestival als een goede kans om de tryout van zijn performance ‘Thuis’ te doen.

Martijn Mossing HolsteijnDe performance ‘Thuis’ gaat naar over zoektocht en verlangen naar een thuis en de romantiek van die zoektocht. De kunstenaar doet de performance nu voor het eerst omdat hij aan de Parkweg ook zijn thuis heeft gevonden.

Martijn deed eerder performances, daarnaast schildert en tekent hij, en maakt hij ruimtelijk werk. Zijn atelier zit aan de Parkweg 67. Het atelier is open gedurende het festival. Publiek kan kennis maken met de kunstenaar en zijn werk.

 

Panta rhei (Alles is in beweging)…

Alles is dans…

Als docent dansexpressie zie ik dansNataliathema’s in alles. Schilderij, gedicht, beeld, geluid, ruimte kunnen een inspiratie bron zijn voor je dans. Maar ook een waslijn met kleding die is bedoeld om te ruilen…

Het kan ook zomaar een tango-waslijn worden. En dat vind ik zo interessant om hiermee te experimenteren als tango docent en danseres. Verschillende vormen van dans met elkaar te verbinden en de nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Dans is ook de weg naar persoonlijke groei en bewustwording. Als danscoach kan ik dit proces ondersteunen. Via dans kom je tot kinesthetische ervaring van je kern, van je essentie.

Ontzettend leuk dat Popup festival wordt georganiseerd. Ik kijk er naar uit en hoop dat festival’s motto ‘Kunst is voor iedereen’ wordt werkelijk door iedereen ervaart!

 

Hallo Twee…….Waar gaat dat heen?
Eveline Altena werkt met 2 spelers aan een mini bewegingstheaterscene.
Op en rond het station Ede-Wageningen zal dit zaterdag 6 juni te zien zijn tijdens het Popup Festival. De deelnemers hebben geen ervaring en juist vanuit dat gegeven wordt het bewegingstheater ontwikkelt.
 'Hallo Twee' bewegingstheater
wat                                      Mini Bewegingstheater tussen alles door.
waar                                    Op en rond station Ede-Wageningen
wanneer                             Zaterdag 6 juni tijdens het pop up festival
bewegers                             Marc van Gerwen en Nicole Bischoff
regie                                     Eveline Altena

 

 

OUD EN NIEUW (STADSDICHTERS)

In deze popup werken de oude stadsdichter (Arjan Keene) en de nieuwe stadsdichter (Harry Oonk) oud en nieuw pop-upsamen.

Harry maakt een eigen versie van het slotgedicht van Arjan Keene als stadsdichter van Ede. Zo vloeit het einde van Arjan Keene als stadsdichter over in een nieuw begint van Harry Oonk als stadsdichter. De stadsdichters lopen rond en verassen jong en oud met persoonlijke gedichten.

 

 

RUIL JE GOED

11053216_986412984725215_2101431054789698410_oKom tijdens het Popup festival kleding ruilen bij Ruil je goed. Op donderdag 4 van 11 tot 13 uur kun je je oude maar nog draagbare kleding inleveren en in ruil daarvoor jezelf in het nieuw steken. Je vindt de kledingruil naast de bushalte aan de Wageningse kant van het station en/of aan de Parkweg bij het Sec theater. Tijdens de kledingruil worden bezoekers, reizigers en nietsvermoedende voorbijgangers verrast door pop-up acts. Heb ik wat van je aan? Dat staat je goed zeg! Ruil je goed wordt georganiseerd door Sandra Louwes en Ingrid Vermeer

 

PINEAX POEZIE

Mijn naam is Pineaux en ik schrijf gedichten, verhalen, teksten en songteksten. Volgens mij schreef (las, krabbelde en kliederde) ik eerder dan ik kon praten. 😉 Schrijven doe ik onder de naam Pineaux’s Poëzie, en onder deze naam ben ik ook te vinden op Facebook. Ik heb een gedichtenbundel onder de naam “In DE POEËT!!Kleur Geschreven’ uitgegeven en de tweede bundel is in de maak en gaat zeer binnenkort verschijnen. Verder draag ik de kunst in het algemeen en het schrijven en zingen in het bijzonder een warm hart toe. Met meer dan 20 jaar ervaring, en gezongen hebbende in het, helaas opgeheven, interkerkelijk jongerenkoor’Tabor’, een aantal jaren zangles en jaren ervaring als leadzanger in de wereldberoemde band Ludduvudduh hoop ik een leuke bijdrage te kunnen leveren op het Popup-festival. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!!

 

HET EDESE ORKEST

Het Edes Orkest is een klein blaasorkest van enthousiaste amateurmusici.  Wij spelen  arrangementen van klassieke of moderne werken voor symfonieorkest maar soms ook  lichte muziekstukken. Wij vinden het leuk om, naast ons concert in een theaterzaal, deel te nemen aan projecten en kleinere optredens.  Zo gaven HEO8juniMQwij in 2014  een concert met een mannenkoor en een concert  met medewerking van een rolschaatsvereniging, namen wij met het hele orkest deel aan een projectorkest dat een muzikale bijdrage leverde aan het evenement ” 777 jaar Doesburg” en  begeleidden wij de volkskerstzang in de kerk. Het
jaar  2015 hebben wij geopend met een optreden in het voorprogramma van het concert van het Nederlands Blazers Ensemble in Ede en op onze agenda van 2015 staat onder andere een concert in samenwerking met talentvolle leerlingen van de muziekschool. Wij waren meteen enthousiast om mee te doen met het pop-up festival. Ons optreden zal een “flash mob” zijn. Een eenzame blazer begint te spelen Deze speler krijgt gezelschap van een tweede en een derde blazer. De muziek wordt meerstemmig. Van alle kanten voegen zich spelers bij de groep totdat tenslotte het hele orkest de melodie speelt van “Ode an die Freude”* Een vrolijke melodie, die uitnodigt tot meezingen. Met een beetje geluk komt een koor met ons meezingen en hopelijk worden voorbijgangers geïnspireerd tot samenzang met het orkest.

*Ode an die Freude (lofdicht op de vreugde). een gedicht geschreven door de Duitse dichter en historicus Friedrich von Schiller. Het gedicht is vooral bekend geworden, doordat het wordt gebruikt in de koorfinale van de Negende Symfonie van van Beethoven uit 1823. In 1985 werd Ode an die Freude door de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie uitgekozen als officieel volkslied van de Europese Unie.

 

KOOR IMAGINE

Het had even wat voeten in de aarde. Het is altijd een klus om met verschillende mensen tot een goede planning komen. Maar het is gelukt: koor Imagine gaat vrijdag 5 juni tussen 16.00 en 18.00 haar koor imaginepopup/flashmob vertonen.

Het koor heeft voor de naam IMAGINE gekozen omdat dit uit het Engels vertaald zoveel betekent als “inleven, voelen, meeleven, invoelen en inbeelden”. Allemaal zaken die zij belangrijk vinden om over te brengen met hun zingen. Het spreekt hoop en positiviteit en vertrouwen in de toekomst. We gaan dat vast ook terugzien in de popup/flashmob!

 

BEELDENDE KUNST VAN JOLIEN VAN ES

Kunstenaar Jolien van Es gaat tijdens het Popup Festival aan de slag met voorbijgangers. Ze daagt hun uit iets toe te voegen aan een speciaal voor het festival ontwikkeld kunstwerk. Jolien maakte eerder ook jolien van eseen interactief werk voor het festival ‘Kunstkabinet toont’. Dit is een mooi kunstwerk geworden wat op dit moment geëxposeerd wordt in het SEC theater aan de parkweg 53.

Het is mooi dat er uit de verhalen van de voorbijgangers één kunstzinnig verhaal gaat ontstaan. We zijn heel benieuwd naar de uitkomst!

 

 


 

Momo Theaterwerkplaats:Momo Theaterwerkplaats

Momo Theaterwerkplaats maakt theater voor en met kunstzinnige talenten met een zorg en hulpvraag. Zij wonnen tijdens de driejaarlijkse uitreiking van de Edese cultuurprijzen de aanmoedigingsprijs. En terecht, ze maken al jaren mooie, boeiende producties.

 


 

Saskia-de-WitAls kind volgde Saskia de Wit teken- en schilderlessen bij kunstenaar Daniël van Goor. Nadat ze 2 jaar Fotografische Vormgeving studeerde aan de Kunstacademie te Den Haag is Saskia fanatiek gaan reizen en werken in het buitenland.  Tussen 2005 en 2011 was Mallorca haar thuisbasis en bron van inspiratie. Haar studio bevindt zich tegenwoordig in Ede. U kunt haar werk hier op afspraak bezichtigen.

 

 


 

valley voicesValley Voices is een enthousiaste vocal group die bestaat uit ongeveer 40 vrouwen. Het koor is in 1982 opgericht als Barbershopkoor. Nog steeds maken traditionele Barbershop songs een belangrijk deel uit van ons repertoire, maar we zingen ook andere vierstemmige a capella nummers. Valley Voices is een hecht koor waarbij ambitie, betrokkenheid bij elkaar en inzet hand in hand gaan. We zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en manieren om te groeien in kwaliteit. Wij treden 6 à 7 maal per jaar op en daarnaast nemen we eenmaal per twee jaar deel aan de Holland Harmony conventie (www.hollandharmony.nl). Tijdens optredens zingen we zonder bladmuziek zodat we bij het uitvoeren van een song de beleving daarvan goed kunnen overbrengen. Hierbij maken we met regelmaat gebruik van choreografie en besteden we veel aandacht aan onze uitstraling en kleding.

 


 

fotografie E. Nieuwstraten-6838-bewerktZorgverlener Opella is met verschillende ouderengroepen actief in Ede-Zuid en zullen bij diverse projecten betrokken zijn. Daarnaast werken ouderen van appartementencomplex voor senioren Belvedere en van Woon- en zorgcentrum Het Maanderzand mee. Er is een spelletjesmiddag met de buurt, muzikale optredens, gedichten, koren en nog veel meer.

 

 


 

Patrick Eskandarian

Patrick Eskandarian is cartoonist en houtbewerker. Veelzijdig kunstenaar die van eenvoudig materiaal nieuwe (kunst)toepassingen weet te maken.

 

 

 

 


 

Eveline Altena in het SEC theater

Eveline Altena studeerde Dansexpressie en Nieuwe Dans in Amsterdam. Ze zet persoonlijke thema’s om in beweging en dans en maakt hier kunstzinnige en inspirerende filmpjes over. Ze werk graag met mensen die niet gewend zijn (veel) te dansen. Samen wordt dan gezocht naar authentieke, bijzonderen en grappige bewegingen en ritmes.

 

 


 

11053216_986412984725215_2101431054789698410_o

Sandra Louwes en Ingrid Vermeer

Beiden kennen elkaar onder andere van het kunstcafé aan de Parkweg. Daar ontstond het idee om een kledingruilbeurs op te gaan zetten. In de weken daarna groeide het idee het en op vrijdag 1 mei presenteerden zij hun idee aan de bezoekers van het kunstcafé.

 

 


 

Edwin-Nieuwstraten-Fotografie-Ede-7068Jesse Eek en Birgit van Engelshoven zullen met drumstel en saxofoon de interactie zoeken met het langslopend publiek. Interactie met verschillende generaties waarbij spontaniteit centraal staat.

 

 

 


 

fotografie E. Nieuwstraten-6846-bewerkt Will Immink is de festivalmascotte en zal overal te zien zijn. Bij elk optreden staat Will er met zijn bord om het publiek naar de site te verwijzen.