Het tweede Pop-up Festival deed vele Edenaren glimlachen, fronzen en verbazen. Een grote verscheidenheid aan acts zorgde voor evenzoveel emoties bij het winkelend publiek in Ede centrum.

“Onverwacht theater, muziek, dans, beeldende kunst in de openbare ruimte, dat is het Pop-up Festival” vertelt Arno Setz de initiatiefnemer van het festival. In opdracht van SEC KunstWerkplaats daagt hij regionale kunstenaars en groepen uit om performances te doen in de openbare ruimte. “Het Pop-up Festival brengt iedereen in aanraking met kunst. Voor dat je het weet fluistert een dichter poëtische zinnen in je oor, blijkt een groep vrouwen ineens een geweldig koor of dansen er mensen op winkelkarren.

“Vorig jaar was het eerste festival op station Ede-Wageningen. Het festival in het centrum geeft weer een nieuwe dynamiek en biedt veel mogelijkheden.” Er zijn meer dan 30 acts die, verdeeld over vier dagen, opdoken in winkelstraten, parkeergarages en winkels. Naast kunst is er ook een speciale pop-up ouderen dag en spelen er mensen met het syndroom van Down mee. “Dit jaar hadden we meer acts en een grotere diversiteit” aldus Setz. “Het zijn allemaal kunstenaars en groepen uit de regio. Je merkt dat de deelnemers het concept steeds beter in de vingers krijgen. Ik heb dit festival ontzettend veel lef en vakmanschap gezien.”

Aan het festival is een prijs verbonden: de Pop-up Wisselbokaal. De jury kon geen keuze maken tussen de performances van Beyond Basic en het bewegingstheater van Eveline Altena en Sandra Steen. Ze waren volgens de jury allebei gedurfd en bijzonder knap uitgevoerd.

“We kijken terug op vier prachtige dagen” aldus Setz. “Ik kan alleen maar trots zijn op de performers en alle medewerkers. Op naar volgend jaar!”

Welke personen zijn nou belangrijk in de geschiedenis van Ede? Wie zouden er staan in de Edese Gallerij der grootheden? Patrick Eskandarian en Rob Broek ontwikkelen een prachtige kleurplaat over drie Edese personen die veel hebben betekend voor (de ontwikkeling van) Ede.

Op de tekening zijn de heer Hartogs (oprichter Enka en stichter van Ede-Zuid), Jan Hilgers (De eerste Nederlander en Edenaar die boven Nederland vloog) en Jan Soldaat. Jan Soldaat staat voor de kazernes en duizenden mensen die soldaat waren in Ede.

Allemaal mensen die Ede iets hebben gebracht. Op het Popup Festival leert het publiek ze kennen.

KLEURPLAAT POPUPFESTIVAL 2016

De Edese grootheden kleurplaat

Wie maakten Ede nou eigenlijk groot? Weet jij dat? Dat zijn deze mannen op de kleurplaat.

Meneer Hartogs liet de ENKA fabriek bouwen in Ede. Ede was toen een heel klein dorpje. Hij haalde uit het hele land zijn arbeiders. En hij bouwde voor hun huizen (Ede-Zuid), scholen, een zwembad, Theater de Reehorst. Het was maar een heel klein mannetje maar hij zorgde ervoor dat Ede steeds groter werd.

Net als de soldaten toen er kazernes in Ede gebouwd werden. Ook voor hen werden speciale woningen gebouwd. Grote en dure huizen voor de hoge officieren en eenvoudige voor de lagere rangen. De soldaten konden goed oefenen op de Edese heide.

En tenslotte is er Johan Hilgers. Ken je die? Dat is de eerste man die in een vliegtuig vloog in Nederland. Hij kwam gewoon uit Ede en vloog zomaar over de Ginkelse heide. Wat zal iedereen opgekeken hebben!

KLEURPLAAT POPUPFESTIVAL 2016


Zondag 29 mei 19.30 wordt het Pop-up Festival afgesloten bij Café Railroad aan het Museumplein. De Pop-up Wisselbokaal wordt uitgereikt en de winnaars van de tekenwedstrijd krijgen hun prijs. De muziek op de avond wordt verzorgd door Rachel Schipper en haar band.

Rachel Schipper (25) haalt je over om in te stappen op haar boot. Haar gitaarspel en krachtige zang, vallen goed samen met de warme akoestische bas en stuwende cajón die ook aan boord zijn.

Laat je meevoeren in een melancholische tocht over zee. De wind suist, het roer gaat om terwijl ze je melodisch door haar verhalen leidt. Ze verteld over natuur, knuffelbomen, bergen en onverwachte regenbuien. Zoekend naar een manier om te verzoenen met haar verzet tegen het alledaagse, gebruikt Rachel niets liever dan scherpe metaforen.

Zo neemt ze je soms even mee naar een druilerige ochtend wanneer je regenbroek onvindbaar lijkt, of laat ze je ervaren hoe het ook alweer was om als kind dammen te bouwen in een beekje. Ze stelt de vraag die misschien op het eerste gezicht nooit van belang was, maar door losmakende gedachten te verbinden ineens logisch lijkt. Snap jij het nog? Misschien een keer meevaren! Je bent welkom op haar boot.

Cafe Railroad, 29 mei, 19.30


Alle dagen van het Popup Festival staat er een prachtige concertvleugel in het centrum. ‘Speel met mij’ staat er op. Iedereen mag zich voor even een concertpianist voelen in de buitenlucht.

De vleugel komt van Franck Blaauw van ‘Uw Pianowinkel’. Hij repareert en reviseert toppiano’s.
Na jarenlang hobbymatig met piano’s gewerkt te hebben heeft hij in januari 2010 Uw pianowinkel opgericht! Uw pianowinkel is gebaseerd op het stimuleren van het maken van muziek. En in het bijzonder natuurlijk het bespelen van de piano. Franck heeft liefde voor zijn vak.

Naast de piano verkoop en verhuur verzorgend hij ook transporten van piano’s en vleugels door de hele Benelux. Voor een bodemprijs. Dus zeker de moeite om Franck eens op te zoeken!

Wij bedanken Franck in ieder geval voor z’n geweldige bijdrage aan het Popup Festival!Franck Blaauw


Vrijdag tussen 15.00 en 17.00: Miems en Evi in

“Miems en Evi zijn verloren in Ede”.

Boskabouters Miems en Evi ervaren het stadsgevoel. Ze vinden het maar vreemd in Ede.

Uitvoerders Mimi van Bindsbergen en Eveline Altena

Zaterdag tussen 14.00 en 16.00: Hondagmiddag Dans Voor en Door Omstandigheden in “Straatfiguren”

Abstracte bewegingsmomenten n.a.v. geluiden, bewegingen en sferen van de straat.

Uitvoerders Sandra Steen en Eveline Altena


 

DJ Freestyle (Koen Heiwegen) is 13 jaar maar is al DJ en producer  bij zijn eigen DJFreestyleMusic. Een groot talent die past in de rijke traditie van goede DJ’s die Nederland heeft voortgebracht.

Op het Popup Festival zal kan Koen nieuwe nummers laten horen in samenwerking met drummer Jesse Eek. Een interessant experiment!


Blues is het bestaan van the Shrekkies. Het zit in alles wat ze doen. Met drum, mondharmonica en scheurende (zelfgebouwde) gitaren.

Stilzitten is geen optie bij the Shrekkies. Op het Popupfestival zal deze band niet te missen zijn!


Vrijdag 27 mei zijn Tim Horsting & Sander Reimink te zien met Corpus Diem.
Dit bijzondere straattheater gaat over een begrafenisondernemer en zijn lijk. Samen maken zij een surrealistische reis waarin ze beseffen dat ze meer op elkaar lijken dan verwacht. Door komische, poëtische en muzikale hoogtepunten komen ze er uiteindelijk achter dat deze eeuwige reis voor één van hen de laatste zal zijn.
Corpus Diem ( Het lichaam van de dag) speelt zich volledig af rondom een doodskist. Tim Horsting en Sander Reimink wisselen elkaar af als de begrafenisondernemer en zijn lijk gedurende de voorstelling waardoor elke voorstelling eindigt zoals deze begint maar met de rollen omgedraaid. Hierdoor wordt een lus gecreëerd die het zeer de moeite waard maakt om de voorstelling meerdere keren te bezichtigen.
Deze voorstelling behaalde 4 van de 5 sterren op de Delft Fringe


Kunstenaar Martijn Mossing Holsteijn ontwikkeld een bijzondere popup. Hij werkt deze keer niet met kwast en doek maar met mensen. De mensen kunnen zich aanmelden om in zijn kunstproject mee te werken. De kunstenaar maakt van iedereen een persoonlijk en passend sculptuur. De menselijke sculpturen zijn dan te zien tijdens het Popup Festival.

Martijn deed eerder performances, daarnaast schildert en tekent hij, en maakt hij ruimtelijk werk. Zijn atelier zit aan de Parkweg 67 in Ede.

menselijke sculpturen


Momo Theaterwerkplaats uit Ederveen maakt theater voor en met kunstzinnige talenten met een zorg en hulpvraag. Zij wonnen tijdens de driejaarlijkse uitreiking van de Edese cultuurprijzen de aanmoedigingsprijs in 2015. En terecht, ze maken al jaren mooie, boeiende producties.

Vorig jaar lieten ze op het Popup Festival een theaterale dans zien dit jaar gaan de acteurs van MOMO een clownerie scene spelen in het centrum van Ede. Dat beloofd weer wat!

MOMO speelt op het Popup Festival in Ede


Beeldend kunstenaar Marlieke Overmeer ontwikkelde het kunstproject ‘In tegendeel’. Centraal staan 64 theemutsen uit vervlogen tijden.

Het overkoepelende thema van het project is dat niets blijft en alles veranderd in zijn tegendeel. Marlieke heeft de 64 theemutsen deels ontmanteld. De theehouders zijn voor de helft leeggehaald zodat je zicht krijgt op de binnenkant. Een binnenkant met vlekjes en draadjes en al die sporen uit dat verleden.

Iedere theemuts heeft een eigen naam of titel en een eigen betekenis. De theemutsen zijn te zien in een boek waarin elke theemuts van een passend ve  rhaal is voorzien.

Op het popupfestival zullen de kring van theemutsen te zien zijn als performance act.


Eveline Altena werkt met 2 spelers aan bewegingstheaterscenes.
Eveline is op vrijdag te zien met Mimi en op zaterdag met Sandra. Vorig jaar regisseerde ze twee vrijwilligers. Hun act was heel bijzonder en kreeg van de Popup Jury een bijzondere vermelding.
Dit seizoen zal Eveline zelf mee gaan doen in het bewegingstheater. We zien er naar uit!
12665885_1207164809311131_1999444315_n

Mijn naam is Pineaux en ik schrijf gedichten, verhalen, teksten en songteksten. Volgens mij schreef (las, krabbelde en kliederde) ik eerder dan ik kon praten. 😉
Schrijven doe ik onder de naam Pineaux’s Poëzie, en onder deze naam ben ik ook te vinden op Facebook.

Ik heb een gedichtenbundel onder de naam “In Kleur Geschreven’ uitgegeven en de tweede bundel is in de maak en gaat zeer binnenkort verschijnen.

Verder draag ik de kunst in het algemeen en het schrijven en zingen in het bijzonder een warm hart toe. Met meer dan 20 jaar ervaring, en gezongen hebbende in het, helaas opgeheven, interkerkelijk jongerenkoor’Tabor’, een aantal jaren zangles en jaren ervaring als leadzanger in de wereldberoemde band Ludduvudduh hoop ik een leuke bijdrage te kunnen leveren op het Popup-festival. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in!!


Wie zijn wij?

Valley Voices is een hecht koor van ruim dertig vrouwen waarbij ambitie, betrokkenheid bij elkaar en inzet hand in hand gaan. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en manieren om te groeien in kwaliteit.

Wij zingen vierstemmig en a capella, dus zonder muzikale begeleiding.

Repertoire

Al meer dan 30 jaar zingen we met passie en dynamiek. Oorspronkelijk opgericht als barbershopkoor maken traditionele barbershopsongs deel uit van ons repertoire, maar we zingen vooral ook herkenbare nummers zoals Birds (Anouk), Where everybody knows your name (thema Cheers) en Toen ik je zag (Anthony Kamerling). Ook zingen we Nederlandstalige popsongs in een close harmony jasje van bijvoorbeeld Marco Borsato en Paul de Leeuw.

conventie 2015

Meezingen?

Als je graag zingt, het leuk vindt om op te treden en het ervoor over hebt om regelmatig te oefenen, neem dan contact met ons op. In “no time” maak je dan deel uit van een groep vrouwen die allemaal houden van het zingen van prettig in het gehoor liggende muziek.

Een optreden boeken? Ook daarvoor kun je contact met ons opnemen via www.valleyvoices.nl

The Kitchenfloor Ramblers (The KfR)  is een gezelschap muzikanten uit Ede en Veenendaal, opgericht in 2011. De groep zal op onverwachte plekken in Ede centrum de mensen verassen. Enthousiast en energiek spelen The KfR American oldtime music, bluegrass, countryblues en (Ierse) folk.

The bandleden zijn: Reverend Joe (mandoline, gitaar, wasbord, zang), Uncle TB (gitaren, zang), Skinny G (banjo, gitaar, bluesharp, zang) en Miss E (viool).

The KfR zijn te boeken voor feestjes en huiskamerconcerten.

kitchen floor ramblers